Basketbol Oyun Kuralları
Sporun yakın tarihine göz atıldığında, bu kadar kısa sürede bu denli popüler olan kaç spor vardır diye düşünebilirsiniz. Zira basketbol, bu anlamda dünyanın önde gelen sporlarından biridir. Yaklaşık 130 yıllık bir tarih ile yakın zamanda icat edilen sporlar arasında yer alan basketbol, bugün dünyanın en ücra köşesinde dahi kendisini seven ve bu spor ile ilgilenen pek çok birey yaratmıştır. Madem öyle, bu denli özel bir oyun olan basketbol için basketbol oyun kuralları nelerdir, hep beraber inceleyelim. Ayrıca Cenk Akyol‘un videolarını izleyerekte oyun kurallarını detaylı olarak öğrenebilirsiniz.
Basketbol Nasıl Oynanır?
5er kişiden oluşan iki takım halinde, sahada 10 oyuncu ve bir hakemin yer aldığı basketbol oyunu, Avrupa’da ve dünyanın birçok yerinde 10ar dakikalık dört periyot halinde oynanır. Oyun sonunda, yani 4. Periyot sonrasında kazanan çıkmaz ve skorda eşitlik sağlanırsa, bir tarafın diğer tarafa üstünlük kuracağı 5’er dakikalık ek periyotlar oynanır. Bir kazanan çıkana dek, bu durum devam eder.
Basketbolda amaç, verilen süre içerisinde rakip takımın potasına, onların sizin potanıza attığı sayıdan daha fazlasını bırakmaktır. Oldukça yüksek skorlar elde edilen basketbolda, ortalama bir karşılaşmada en az 150 sayı oluşmaktadır. Genellikle Avrupa liglerinde bu ortalama biraz daha yüksek olsa dahi, günümüzde skor anlamında en yüksek lig NBA profesyonel basketbol ligidir. NBA için ortalama bir karşılaşmada 200 sayıdan fazla skor üretilir. Ek olarak, NBA basketbol liginde bir periyot, 12 dakikadan oluşmaktadır.
Basketbol Oyun Kuralları Nelerdir?
İki takımın birbirine 40 ya da 48 dakikalık maç sonunda üstünlük sağlaması için sahada yer aldığı karşılaşmada, bir takım kurallar bulunmaktadır. Basketbol oyun kuralları şu şekildedir:
- Her takım sahada 5 basketbolcu barındırır.
- Her takım bench’te 7 basketbolcu barındırır.
- Bir basketbolcunun faul hakkı 5’tir.
- Bir periyotta bir takım 5 faul yaparsa, aynı periyot içerisinde yapılan her faul için rakip 2 faul atışı kullanır.
- Oyunda sertlik dozajı aşan ve centilmenlik dışı fauller teknik faul (2 atış ve topu kullanma hakkı) ile cezalandırılır.
- Basketbolda her faul atışı 1 sayı değerindedir. Çembere yakın olan ve boya ile çevrelenmiş alandan atılan basket 2 sayı değerindedir.
- Basketbolda uzun mesafe atışlar 3 sayı değerindedir.
- İki sayılık alanda atış esnasında faule maruz kalan basketbolcu 2, üç sayılık alanda atış esnasında faule maruz kalan oyuncuya 3 faul atışı hakkı verilir.